ΠΑΡΓΑ

Η Πάργα είναι ένα πανέμορφο θέρετρο της Ηπείρου, που λόγο της απαράμιλλης ομορφιάς της αποκαλείται και “Νύφη του Ιονίου”. Γεωγραφικά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Πρέβεζας. Η γραφική πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, κάτω από το βενετσιάνικο κάστρο της. Θεωρείται ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς διακοπών. Έχει περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ο πληθυσμός αυξάνεται από τους πολλούς επισκέπτες που την επιλέγουν για τις διακοπές τους. Τα στενά δρομάκια, τα παραδοσιακά κτίρια, οι γειτονιές, το κάστρο, ακόμα και οι παραδοσιακές ταβέρνες δίνουν ιδιαίτερο ύφος και νησιώτικο χρώμα στην Πάργα. Στο κάστρο της Πάργας μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην παραλία “Χρυσογιάλι” του Bάλτου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

H Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα σαν Παράγειρος, Παραγαία και Yπαργός απ’ όπου προήλθε η σημερινή της ονομασία. Αποτέλεσε κτήση των Νορμανδών, οι οποίοι έκτισαν το πρώτο φρούριο το 14ο αι. και κατόπιν των Bενετών, των Γάλλων, των Άγγλων και των Τούρκων. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, γνώρισε οικονομική ακμή και αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τη Βενετία.

Είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία αλλά και αγώνες για την ελευθερία. Κατά τη διάρκεια της βενετικής διοίκησης η Πάργα οχυρώνεται καθώς χτίζεται το κάστρο της, γίνεται εμπορικό κέντρο (στο Βάλτο, “Χρυσογιάλι”, σώζεται ακόμα η Ντογάνα, δηλαδή το Τελωνείο της εποχής), αποκτά προνόμια και αυτοδιοίκηση και αναπτύσσεται οικονομικά. Παράλληλα, οι Βενετοί διατάζουν τη φύτευση του ελαιώνα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των Παργινών να ασχολούνται με την παραγωγή ελιάς και λαδιού από εκείνη την εποχή έως και σήμερα! Ο Τόμας Μέτλαντ ο οποίος είχε έρθει ως κυβερνήτης της Μεγάλης Βρετανίας στην περιοχή μετά την απελευθέρωση της Κέρκυρας το 1814 θέλοντας να ενισχύσει τον Αλή Πασά και με τον τρόπο αυτό να μειώσει την επιρροή των Ρώσων στην περιοχή αποφασίζει να "πουλήσει" την Πάργα στον Αλή Πασά ο οποίος για χρόνια την πολιορκούσε και δεν μπορούσε να την κατακτήσει. Τελικά όσα δεν κατάφερε ο Οθωμανός άρχοντας δια τις βίας επί σειρά ετών, είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να κατασκευάσει το κάστρο της Ανθούσας σε ύψωμα πάνω από την Πάργα για να πολιορκεί συνεχόμενα και να ελέγχει την πόλη, το κατάφερε με ένα πλούσιο αντάλλαγμα προς τους Άγγλους.

Ακόμη και αυτός ο ολικός ξεριζωμός δεν πτόησε Παργινούς και Σουλιώτες που συνέχισαν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην ελληνική επανάσταση με κάποιους από αυτούς όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κίτσος Τζαβέλας να αναδεικνύονται σε πανελλήνιους ήρωες. Το 1913 η Πάργα εντάσσεται στο Ελληνικό κράτος. Οι Παργινοί επιστρέφουν στον τόπο τους μετά την απελευθέρωση, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η οικογένεια είναι πάντα πρόθυμη να σας πληροφορήσει σχετικά με εκδρομές και επισκέψεις που μπορείτε να κάνετε, όπως και να σας βοηθήσει να ενοικιάσετε αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες ή ακόμα και να σας κλείσει μία εκδρομή με ένα από τα άρτια οργανωμένα τουριστικά γραφεία της Πάργας!

ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ Η ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 10 ΧΛΜ.

 • Το ιστορικό Βενετσιάνικο κάστρο της πόλης το οποίο χτίστηκε για πρώτη φορά περί το 1450 και πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς το 1792 που το χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ως ένα τέλειο και δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819
 • Το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας και ένα απ `τα προπύργια της άμυνάς της, τις εποχές των επιδρομών!
 • Το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης με υπέροχα γνήσια εκθέματα εποχής όπως και το θρυλικό λάβαρο των Παργινών!
 • Ο ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχος της Πάργας, με τις υπέροχες αγιογραφίες!
 • Το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας στο Χρυσογιάλι. – Με το ψηλό καμπαναριό που σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακουγόταν από απόσταση 12 μιλίων
 • Το εκκλησάκι στου Αι.Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία
 • Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μέσα στην πόλη, όπου κομμάτια αυτών σώζονται αυτούσια από την εποχή της κατασκευής τους!
 • Το κάστρο "του Αλή Πασά" στην Ανθούσα, το οποίο έχτισε ο Αλή για να καταφέρει να πορθήσεις την Πάργα. Κάτι που τελικά δεν κατάφερε με πόλεμο αλλά με εξαγορά της Πάργας από τους Άγγλους!
 • Η υποβρύχια πηγή στον κόλπο Αι Γιαννάκη. Το περίεργο αυτό φυσικό φαινόμενο του αναβλύζοντος γλυκού νερού μέσα στην θάλασσα, που φαίνεται και από ψηλά.
 • Τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο όπου σε ένα από αυτά, σύμφωνα με τον μύθο, όποιος βουτήξει στα νερά του γίνεται νεότερος!
 • Τα δεκάδες εκκλησάκια εντός της πόλης - η εκκλησία της Αγίας Ελένης (λόφος Αγίας Ελένης) με την υπέροχη πανοραμική θέα της Πάργας, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Κρυονέρι), η εκκλησία του Αγίου Σώστη (Άγιος Σώστης - παραλία) κρυμμένη μέσα στους βράχους, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η εκκλησία της Παναγίας (στο ομώνυμο νησάκι), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Χαλιόπουλο), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Μονόλιθο), η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων όπου εκεί βρίσκονται τα ιερά κειμήλια της Πάργας το ιερό λάβαρο, ευαγγέλια, εικόνες και σκεύη, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (στο Βάλτο).
 • Τα παραδοσιακά μικρά μονοπάτια που δίδονται για υπέροχους περιπάτους μέσα από αιωνόβιους Ενετικούς ελαιώνες και δίπλα σε πεντακάθαρα ποτάμια. Διαδρομές όπου θα συναντήσετε παραδοσιακά παλιά καλντερίμια και ανακατασκευασμένους νερόμυλους!

ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 20-55 ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΓΑ

 • Η Σκάλα της Τζαβέλαινας, κοντά στον ποταμό Αχέροντα. Ένα από τα πιο γνωστά περάσματα των θρυλικών Σουλιωτών!
 • Ο μυθικός ποταμός Αχέροντας, απ `όπου οι ψυχές διαβαίνουν για τον κάτω κόσμο!
 • Οι πηγές του ποταμού Αχέροντα μετά από μία υπέροχη διαδρομή, κυριολεκτικά μέσα στην φύση!
 • Το Νεκρομαντείο, το οποίο ήταν το δεύτερο πιο γνωστό μαντείο της αρχαιότητας(μετά τους Δελφούς), όπου οι ζωντανοί επικοινωνούσαν με τους νεκρούς!
 • Η Αρχαία Νικόπολη στην Πρέβεζα με το νέο ιστορικό της μουσείο! ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕΣΩ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
 • Τα διπλανά νησιά Παξοί, Αντίπαξοι και Κέρκυρα με τις φυσικές τους ομορφιές. ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 90 – 150 ΧΛΜ ΜΕΣΩ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
 • Τα υπέροχα Ιωάννινα με την πανέμορφη λίμνη και την ξεχειλίζουσα ιστορία!
 • Τα γραφικά Ζαγοροχώρια ή το Μέτσοβο, με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις παραδοσιακές πίτες και τυριά τους!
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στην περιοχή της Πάργας υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές παραλίες και κόλποι. Τους παλαιότερους χρόνους χρησίμευαν ως λιμάνια η αγκυροβόλια για τη ναυσιπλοΐα και βοήθησαν να γίνει το εμπορικό κέντρο που ήταν. Σήμερα έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της πόλης και της περιοχής σαν τουριστικός προορισμός.

ΧΡΥΣΟΓΙΑΛΙ

Στα δυτικά της Πάργας και μόλις 1,5 χλμ. από το κέντρο της, στην περιοχή “Βάλτος”, εκτείνεται η ίσως πιο γνωστή παραλία της περιοχής, “Το Χρυσογιάλι”. Μια μεγάλη και τουριστικά ανεπτυγμένη παραλία άψογα οργανωμένη, με ταβέρνες, καφέ, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ! Από το κέντρο της παραλίας αναχωρούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και έως αργά το βράδυ καϊκάκια, που λειτουργούν ως ταξί, προς και από το κέντρο της Πάργας! Η παραλία βλέπει τη πίσω πλευρά του κάστρου αλλά και τα σπίτια της πιο γραφικής περιοχής της Πάργας που ονομάζεται Τουρκοπάζαρο. Από την απέναντι πλευρά του όρμου βρίσκεται το πανέμορφο “Μοναστήρι της Βλαχέρνας.” Στα δεξιά της επίσης, υπάρχει το μικρό και γραφικό αγκυροβόλιο!

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΓΑΣ

Εντός της πόλης της Πάργας θα βρείτε την παραλία “Κρυονέρι”. Μια όμορφη, γραφική και οργανωμένη παραλία που αντικρίζει το Νησάκι της Παναγίας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία δεσπόζει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα που στον τόπο μας την ονομάζουμε Σκορδά. Δίπλα ακριβώς προς τα ανατολικά βρίσκεται το Πίσω Κρυονέρι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.

ΛΙΧΝΟΣ

Στα Ανατολικά 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει η παραλία Λίχνος η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια. Είναι μία παραλία με πολλές ανέσεις και διάφορα θαλάσσια σπορ.

ΑΪ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Πάργα δίπλα στο χωριό Αγία Κυριακή υπάρχει ο Αι Γιαννάκης. Μία από της πανέμορφες μικρές παραλίες του της περιοχής.

ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ

Τέλος έξι χιλιόμετρα στα Δυτικά της Πάργας κοντά στο χωριό Αγιά υπάρχει η παραλία Σαρακήνικο. Μία παραλία που σας γυρίζει πίσω στον χρόνο με τα απλά ταβερνάκια της και την φυσική ομορφιά που την περικλείει! Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι προσβάσιμες οδικά. Επίσης υπάρχουν μια σειρά από παραλίες που προσεγγίζονται από τη θάλασσα όπως ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγωνιά κ.α.